Képtár

 

Élénkülő belföldi turizmus

Publikált: 03/07/2014

» Szépkártya információk
»» Általános információk
»» Elfogadóhelyeknek
»» Munkaadóknak
»» Munkavállalóknak

2013. szeptemberében mind a külföldi- (+0,7%), mind a belföldivendég-éjszakák száma (+3,0%) emelkedett a tavalyi azonos időszakhoz képest. A belföldivendég-forgalom növekedése ismét meghaladta a külföldiét. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 9,9%-kal nőtt. Az árbevétel növekedésében szerepet játszott a kiadott szobák átlagárának 5,3%-os emelkedése is. A szeptemberi forgalom alakulására a kedvezőtlen időjárás is hatással volt.
Szeptemberben a külföldi vendégek 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, vendégforgalmi adataik mérsékelten emelkedtek. Számuk 1,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 0,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A jelentősebb küldő országokból érkezettek vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból (5,8%) , Ausztriából (10,5%), Egyesült Királyságból (2,7%) és Csehországból (1,6%) érkező vendégek forgalma csökkent, addig az orosz (21%), az egyesült államokbeli (14%) és a lengyel (11%) vendégek által eltöltött éjszakák száma számottevően emelkedett.
Szeptemberben a belföldi vendégek 799 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 4,6 az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 3,0%-kal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A belföldivendég-forgalom a dunántúli turisztikai régiók kivételével az összes régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 71%-át fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 6,6%-kal emelkedett.
A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 57%-os volt, ami 1,9 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kimagasló, 76%-os, a gyógyszállodák szoba-kapacitáskihasználtsága szintén átlagon felüli, 71%-os volt.
Szeptemberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 875 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 8998 forint volt. A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 9,9%-kal magasabb volt, mint 2012 azonos időszakában. Összesen 29 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 17 milliárd forint volt. A vendéglátásból 6,2 milliárd forint folyt be, 358 millióval több, mint az előző év szeptemberében. A forint/euró havi átlagárfolyama 300 forint volt, 16 forinttal gyengébb a 2012. szeptemberi értéknél.
A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján szeptemberben 1877 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év kilencedik hónapjában 859 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a tavaly szeptemberben beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉPkártya együttes forgalmával, 3,1%-os volt a visszaesés.
A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken szeptemberben közvetlenül 31 ezer főt foglalkoztattak, ami 1,3%-kal több, mint 2012 azonos időszakában. 2013. szeptember 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2717 volt, ezen belül 990 szálloda 57 ezer szobával, 929 panzió több mint 10 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 798 volt.

Értékelés